19 February 2012

i'm a full-time housewife


as-salam.

sejak duduk rumah memanjang je kan, bosan gila okay. tetiba je rasa nak kerja *lempang*

dan sejak takde buat apa selain tolong mak kemas rumah, perut pulak memanjang nak lapar. lepastu nak lapar time tengah tengah malam. memang tak boleh tahan lalu terus ke dapur mencari makanan. dan jadilah aku seorang ahli bina badan.

tapi kan, sejak akhir akhir ni tangan ni macam rajin je nak masak. sebab melayankan diri ni yang kelaparan. ala, masak pun bukan yang kebabom. simple simple semuanya.

dannnn semalam, bapak suruh aku masak mi hailam. and yes, i cooked mee hailam yesterday. 

halia, bawang putih dengan cili padi. mak suruh guna 3 cili padi tapi aku amik 6. dan aku rasa sepatutnya cili padi kena letak 10 batang. 6 batang tak rasa apa pun.

tumbuk samapi lumat dan tumis.

udang untuk dibuat isi. kalau boleh, masukkan je apa yang ada dalam freezer tu. fishcake, fishball, ayam, sotong. sumbat je. but since ini je yang ada, jadi isi kurang.

 okay, ini bertujuan untuk memekat likatkan lagi kuah mi hailam. dah masuk kene kacau terus kalau tak nanti dia bergentel. letak dalam 1/2 mug then masukkan air, kacau sampai cair. lepastu masukkan dalam tumisan tadi.


masukkan sos tomato, sos tiram, kicap. masing masing 3 sudu. lepastu letak air tau dalam kuali tu. lepastu letak garam. lepastu rasa. kalau apa yang kurang lagi, tambahkan. lepastu siap !

sayur tu optional. 

makan !


N.F.A



No comments: